למה עדיף לא להשתמש באבקת מרק ?

החורף כבר כאן ורובנו כבר מכינים בימים הקרים תבשילים ומרקים, שיחממו את גופנו. לקבלת טעם טוב נהוג להוסיף אבקות מרק, הנותנות את הטעם הטוב בצורה הפשוטה והמהירה. אך מה מכילות אבקות אלה, שכדאי לחשוב על אלטרנטיבה אחרת?

אבקות המרק הם רכיב תזונה שיש אותו כמעט בכל בית. הם מוספים במרקים ובתבשילים על מנת  לשפר ולחזק את הטעם. יש מטבחים שהם מאוד נפוצים ומוספים ברוחב לב להרבה תבשילים, ולכן מהווים חלק מאוסף התבלינים. בו נכיר מה יש בהם:

מלח הבישול (NaCl)

מלח הבישול, נתרן כלורי,  משמש הן לתיבול המזון והן בתהליכי ההכנה והשימור שלו. הגוף זקוק לו לפעילותו התקינה. הנתרן מסייע בשמירת מאזן הנוזלים, האלקטרוליטים והחומציות בגוף. משתתף בתפקוד תאי העצב והשרירים. משתתף בקליטת הגלוקוז במעי. הכלור מסייע יחד עם הנתרן והאשלגן בשמירת מאזן האלקטרוליטים, הנוזלים והחומציות בגוף. מרכיב של חומצת המימן הכלורי המופרשת בקיבה והמשתתפת בתהליכי העיכול.
צריכה גבוה של נתרן גורמת לאצירת מים בגוף (בצקת) ובעקבותיה לעלייה בלחץ הדם. בנוסף, צריכה
גבוהה של נתרן עלולה גם להגביר את הפרשת הסידן בשתן, וכך לגרום לאובדן סידן מוגבר מהגוף.
1כפית מלח בישול=6 גרם מלח
וההמלצות לצריכה יומית:

כמות מלח מומלצת(גרם/יום) כמות נתרן מומלצת(גרם/יום)
0-6 חודשים פחות מ-1 פחות מ-0.4
7-12 חודשים 1 0.4
1-3 שנים 1 0.4
4-6 שנים 1.75 0.7
7-11 שנים 3 1.2
11-18 שנים 4 1.6
מעל 18 שנים 6 פחות מ-2.4

 

* ארגוני הבריאות ממליצים שילדים יאכלו בכל ארוחה לא יותר מ-1/3 מכמות נתרן היומית המומלצת.
למעשה, המזון כמות שהוא מכיל מלח בישול בכמות העולה על זו הנדרשת לגוף, ולכן אין צורך להוסיפו למזון בנפרד. מחקרים מראים כי צריכת המלח של מבוגרים וילדים בעולם המערבי  היא של 9-12 גרם ליום, צריכה שהנה הרבה מעל ההמלצות.

מונו סודיום גלוטמט (MSG, E621)

מלח נתרן של חומצה גלוטמית (חומצה אמינית), המהווה משפר הטעם הנפוץ בעולם. בצורתו הטהורה החומר הוא מוצק גבישי לבן; כאשר הוא מומס במים הוא מתפרק לקטיון נתרן ואניון גלוטמט, בעל טעם לא מוגדר. טעם זה נקרא "אומאמי", שהינו אחד מחמשת הטעמים היסודיים, המכונה הטעם ה"בשרי".
מקורות טבעיים לקבלת טעם זה (שהגלוטמט חופשי): אצות, עגבנייה, מוצרי סויה וגבינות מסוימות (כגון:פרמזן.)
אז מה בעייתי? עד כה נשמע רק טוב.
הדברים לא הוכחו מדעית, אך כן נמצאו אנשים מסוימים שלהם רגישות למונו סודיום גלוטמט.
ב- 1995 קבע ה- FDA, שחלק מהאוכלוסייה יכול לפתח MSG symptom complex, המאופיין בסימפטומים הבאים:

  • תחושת צריבה בחזה, בגב, בצואר או בזרועות
  • חוסר תחושה בגב או בצואר המקרין לזרועות
  • תחושת דקירות או חום בפנים, ברקות, בגב העליון, בצוואר ובזרועות
  • תחושת לחץ ומתיחות בפנים
  • כאבי ראש
  • כאבים בחזה
  • דופק מהיר
  • קשי נשימה
  • נמנום
  • חולשה

כיום ישנן חברות שמייצרות את האבקות שלהן ללא רכיב זה, ומציינות על גבי המוצר "ללא מונו סודיום גלוטמט".

שומן צמחי

זה בעצם שומן מן הצומח (שמן סויה, חמניות, קנולה וכד'…) אשר בתנאי מעבדה משנים מעט את המבנה הכימי של השמן כדי שיהיה מוצק בטמפרטורת החדר. שומן זה נקרא שומן טראנס או שומן צמחי מוקשה או מוקשה חלקית, סוג שומן זה מזיק לגופנו ונרצה להימנע ממנו.

רכיבים נוספים, שיש לרוב,  באבקות המרק שנעדיף שלא יהיו או שנעדיף תחליפים אחרים הם:
סוכרים וחומרי טעם וריח.

נעדיף להשתמש בחומרים טבעיים שיחזקו וישפרו את הטעם של המרקים והתבשילים ולא להשתמש בחומרים לא רצויים. תחליפים מצוינים לאבקות המרק הם: תבלינים, לימון, חומץ, צמחי תבלין וירקות שורש הנותנים טעם (כגון: שורש פטרוזיליה, שורש סלרי.)

המאמר בשיתוף: קייטרינג זעפרן – מתמחים באוכל בריא.

השאר תגובה